Raw for the Oceans | Pharell Williams

Nederlandse kledinggigant G-Star Raw gebruikt sinds 2008 gerecyclede materialen voor denim. Sinds vorig jaar gaan ze nog een stapje verder met een collectie waarin plastic van aangespoelde drinkflessen wordt verwerkt. De Raw for the Oceans-collectie ligt sinds september 2014 in de winkel. G-Star is van plan om het initiatief de komende jaren door te zetten.

Pharell Williams: “I just have a connection with the ocean. It yields so much life including our own. So, we owe it”

Raw for the Oceans was half bewustwordingscampagne, half ambitieus recycleproject. De Amerikaanse zanger en producent Pharrell Williams, was een van de belangrijkste partners. Met William’s bedrijf Bionic Yarn en de natuurbeschermers van Parley for the Oceans ontwikkelde G-Star een kledinglijn, gemaakt van verschillende soorten garen die 33% tot 61% gerecycled plastic bevatten.

Van de enorme hoeveelheid oceaanafval bleken vooral plastic flessen geschikt voor recycling. Omdat plastic drinkflessen moeten voldoen aan strenge kwaliteits-en veiligheidseisen zijn ze geschikt om op een veilige manier om te zetten in kleding die voldoet aan de strenge eisen van G-Star. Dat vraagt om selectief strandjutten! Voor het resterende oceaanplastic zoeken de partners naar andere recyclingtoepassingen.

Bronnen:

G-Star Raw: Van aangespoelde PET-flessen naar raw denim