Bye Bye Plastic Bags | Melati en Isabel Wijsen

Twee Nederlandse tieners die in Bali zijn geboren en getogen zijn onlangs een geweldig ambitieus initiatief gestart: Bye Bye Plastic Bags.

Het schitterende tropische eiland Bali kampt al jaren met een enorm groot afval probleem. Er zijn al diverse initiatieven opgezet om de bevolking van de ernst ervan te overtuigen. Helaas zijn de effecten ervan nog niet zichtbaar. In het regenseizoen stromen de zuidelijke stranden van Bali vol met allerhande plastic, maar ook ander, afval. Door de regen gevulde rivieren spoelen het binnenland schoon, maar de stranden en de zee (en het toerisme) leiden onder deze stroom van afval.

Bye Bye Plastic Bags is een campagne met twee doelen:

  1. Balinese kinderen voor te lichten over het rampzalige effect van plastic op het milieu in Bali;
  2. het verzamelen van 1 miljoen handtekeningen om de gouverneur van Bali te overtuigen van het belang van een wet die de verkoop, het gebruik en de productie van plastic tassen in Bali verbiedt.

Waarom de focus op plastic tassen? Melati (13) vertelt dat je in Bali bij iedere boodschap die je doet een plastic tasje krijgt. Soms zelfs verpakken de verkopers de boodschappen in meerdere plastic tassen. Deze tasjes verdwijnen vervolgens op straat of worden verbrand.

Het zou zo makkelijk zijn om zelf een tas mee te nemen van thuis en deze te gebruiken. Of dat je moet betalen als je een plastic tas wil, zoals in Nederland al langer gebruikelijk is”

Haar zus Isabel (11) denkt dat als de plastic tassen in Bali verboden zijn, een groot deel van het afvalprobleem is opgelost. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat lokale kinderen ook inzien dat al dat afval niet goed is voor het milieu. Daarom gaan ze lokale scholen langs.

Bronnen:

Bye Bye plastic bags in Bali