Ocean Cleanup | Boyan Slat

De pas 21-jarige Boyan is al sinds zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: Het opruimen van de plastic soep. Dit jaar lijkt het echte werk te gaan beginnen. Sinds 2012 is Boyan bezig met het uitwerken van zijn project The Ocean Cleanup.

“Ik was 16 jaar en was aan het duiken in Griekenland toen ik me realiseerde dat ik meer plastic zakjes tegen kwam dan vissen. Waarom kunnen we dat niet schoonmaken dacht ik?”

In november 2013 zette Boyan zijn eerste expeditie op. Deze expeditie voerde door de Noord-Atlantische oceaan. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar de diepte van het plastic in de oceaan. Ook werd er gekeken naar de manier van stroming en hoe dat invloed heeft op de plasticophoping in zee. Het goede nieuws van deze expeditie was dat de plasticsoep voornamelijk uit grote stukken plastic bestaat en dus makkelijker te verwijderen is.

Boyan Slat: “Ik had eigenlijk gewoon een technische oplossing voor een probleem. Ik begon het uit te werken, toen kwamen er mensen en geld bij en dan heet je opeens ondernemer”

Het oorspronkelijke idee van Slat is om twee armen van 100 kilometer in de Stille Oceaan te leggen. Door de stroming vangt de megafuik plastic op die dan aan land gebracht kan worden voor hergebruik. De verbetering van het systeem is dat niet een groot apparaat wordt gebouwd om het plastic uit het water te vissen, maar 50 kleine systemen. Daardoor zou het proces veel sneller gaan. Behalve een snellere start, was er ook nog ander groot nieuws. Het nieuwe systeem van TOC heeft geen tien jaar nodig om de helft van het plastic uit de oceaan te vissen maar vijf jaar.

Bronnen:

Hoe gaat het met The Ocean Cleanup van Boyan Slat?

The Ocean Cleanup gaat binnen 12 maanden de zee op om plastic op te ruimen